Dette må du vite om PFAS: Miljøtrusselen og hvordan bli kvitt den.
- post2737
- 21. mars
- 3 min lesing

PFAS har i de siste årene fått økt oppmerksomhet i media, og stadig flere regjeringer innfører forbud mot produkter som inneholder disse stoffene. I tillegg innføres det nå også stadig strengere utslippskrav forbundet med PFAS-forurenset vann. Men hva er PFAS egentlig? Hvor kommer de fra, hvorfor er de så skadelige, og hva kan vi gjøre for å fjerne dem fra miljøet?
Hva er PFAS?
PFAS, en forkortelse for per- og polyfluorerte alkylstoffer, er en stor gruppe syntetiske kjemikalier, hvorav de vanligste og mest undersøkte er PFOA, PFNA, PFOS, og PFHxS. PFAS ble først fremstilt på 1950-tallet og ble raskt populært på grunn av de kjemiske egenskapene stoffene hadde. Det viste seg at PFAS både er vann-, fett- og smussavvisende, og derfor egner seg meget godt til bruk i alt fra stekepanner med teflonbelegg til brannskum, impregnerte tekstiler, kosmetikk og matemballasje. I nyere tid har det derimot blitt kjent at PFAS utgjør en alvorlig miljø- og helseutfordring.

PFAS – en miljøtrussel
En av de største utfordringene med PFAS er at de brytes ekstremt sakte ned i naturen. Derfor kalles de ofte for «evighetskjemikalier», fordi de kan forbli i miljøet i flere tiår uten å brytes ned. Dette har ført til at PFAS-konsentrasjonen i naturen stadig øker, spesielt i vannkilder og jord. De kan også bioakkumulere i næringskjeden, noe som betyr at de samler seg opp i organismer over tid og kan nå skadelige nivåer hos dyr og mennesker.
Helsepåvirkning av PFAS
PFOS og PFOA er de mest undersøkte formene for PFAS når det gjelder helsepåvirkning, og denne forskningen har vist at eksponering disse stoffene kan ha negative helseeffekter både for mennesker og dyr. Disse stoffene er koblet til en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert:
Hormonforstyrrelser
Økt risiko for kreft
Redusert immunforsvar
Leverskader
Utviklingsforstyrrelser hos fostre og barn
På grunn av disse risikoene har flere land innført strengere reguleringer for bruk og utslipp av PFAS. Likevel finnes det fortsatt store mengder PFAS i miljøet, særlig i vannkilder nær industrielle områder, deponier og brannøvingsfelt.
Hvordan renses PFAS fra vannet?
Siden PFAS ikke brytes naturlig ned, kreves avanserte renseteknikker for å fjerne dem fra vannet. Dette er noe vi i Nordisk Vannteknikk har forsket på i lang tid, og har kommet frem til flere metoder som bidrar til å fjerne PFOS, PFOA, og andre PFAS forbindelser i vann:
Filtrering med aktivt kull: Aktivt kull er et kjent filtermedium i for fjerning av forurensing i både luft og vann, og er den vanligste og mest effektive måten å redusere vannets innhold av PFAS. Aktivt kull har en høy overflate og derfor veldig gode absorpsjonsevner, noe som gjør at det effektivt fanger opp det meste av forurensning, deriblant PFAS-molekyler. Bruk av aktivt kull er ofte den siste delen av renseprosessen hvor den siste forurensningen fanges opp etter at all annen forurensning er fjernet via tradisjonell sedimentering eller kjemisk felling.
Sedimentering med Polyclay: En annen metode for å fjerne PFAS tidligere i renseprosesen er ved bruk av Polyclay. Polyclay er et koagulerende og flokkulerende middel som brukes i vannet for å binde partikler og produsere sedimenter som synker til bunnen. Enkelte typer polyclay inneholder større mengder aktivt kull, og kan dermed bidra til at PFAS fanges opp allerede under koaguleringen og blir med sedimentene som danner slammet.
Avanserte membranfiltreringer: Metoder som omvendt osmose kan også brukes for å fjerne PFAS fra vann, men disse løsningene er ofte kostbare og krever høy energibruk.

Veien videre
Bekjempelsen av PFAS-forurensning er en viktig del av miljøvernarbeidet. Nordisk Vannteknikk jobber aktivt med å utvikle og implementere effektive renseløsninger for å begrense spredningen av disse skadelige kjemikaliene. Ved å bruke avansert teknologi kan vi bidra til et renere miljø og bedre beskyttelse for mennesker og dyr.